Hackers en Phising

Hackers

Het online leven bestaat grotendeels uit een stapel verschillende accounts met net zoveel wachtwoorden. Die wachtwoorden zijn de zwakste schakel. Hackers gebruiken ze om binnen te komen. Dat lukt omdat een simpel wachtwoord relatief snel te kraken is, of omdat er een database met wachtwoorden is gestolen.

Om verweer te bieden kan je sterke wachtwoorden gebruiken en voor elk account een ander wachtwoord gebruiken. Omdat het onmogelijk is om deze allemaal te onthouden, zijn wachtwoordmanagers bedacht. Zulke programma’s genereren unieke, veilige en lange wachtwoorden en vullen deze in bij het inloggen. Zo hoef je nog maar één hoofdwachtwoord te onthouden.

 

 

Toch blijven wachtwoorden, hoe sterk ook, het zwakste punt van elk internetaccount. Daarom is twee-factor-authenticatie onmisbaar. De identiteit van de gebruiker wordt dan bevestigd met een wachtwoord én op een tweede manier, bijvoorbeeld via een sms, vingerafdruk of een code. Deze extra sloten worden steeds beter. Inmiddels wordt twee-factor-authenticatie via sms bijvoorbeeld als onveilig gezien, omdat hackers deze berichtjes relatief makkelijk kunnen onderscheppen. Daarom gebruiken steeds meer online diensten apps om je identiteit te bevestigen.

Hoe herken je Phising?

Een van de meest effectieve manieren van cybercrime is phishing. Via een e-mail of ander bericht word je ertoe verleid om op een link te klikken. Deze link stuurt je naar een website, waar bijvoorbeeld wordt gevraagd om een wachtwoord of creditcardnummer in te vullen. Of er is bijvoorbeeld een bijlage aan de mail toegevoegd met een keylogger die na het downloaden alle aanslagen op je toetsenbord registreert, opslaat en verstuurt. Hackers willen zelfs weten hoe snel je typt of hoe groot je beeldscherm is.

Bron: NPO Kennis